Automatiseren met Microsoft Power Automate

Één van de tools van VionA

Microsoft heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hun RPA tool Power Automate. Dit heeft ertoe geleid dat onderzoeksbureau Gartner ze het afgelopen jaar in dezelfde categorie heeft ingedeeld met marktleiders zoals UiPath. Toch is deze oplossing voor veel mensen onbekend. Daar gaan we met deze blog verandering in brengen!

Wat is Power Automate?

Power Automate is de RPA software oplossing van Microsoft en bestaat uit twee delen. Enerzijds heb je een online module, die bij veel bedrijven zelfs inbegrepen is in de Microsoft licentie, en anderzijds een RPA pakket welke op je PC geïnstalleerd moet worden.

Voorbeeld van een cloud flow van Power Automate

Waar kan ik het voor gebruiken?

Power Automate is gemaakt om administratieve processen mee te automatiseren. Door de combinatie van een online en lokale oplossing zijn er weinig pakketten waar het niet mee overweg kan! Je kan het gebruiken voor simpele automatiseringen als het opslaan van bijlagen uit je e-mail in een map, tot hele bedrijfsprocessen van A tot Z, en alles ertussen.

Voorbeeld van een desktop flow in Power Automate

Wat heb ik nodig om aan de slag te gaan?

Voor de cloudoplossing heb je een licentie nodig. Bij sommige Enterprise abonnementen van Microsoft zit deze inbegrepen. Anders kun je deze per gebruiker afsluiten bij je account. De desktop software is gratis beschikbaar voor windows 11, en voor iedereen die een licentie voor de cloud oplossing heeft. Daarna kun je aan de slag! 

Voor grote automatiseringen die je zelfstandig wilt laten draaien, zogenaamde unattended robots, heb je nog een aanvullende licentie nodig en een omgeving waar deze kan werken. Voor onze klanten richten wij hier een aparte serveromgeving voor in.

Kan ik zelf automatiseringen bouwen?

Simpele taken en processen kan je zonder programmeerkennis na een korte training vaak zelf bouwen. Bij complexere processen merken we dat de meeste klanten graag wil hulp en ondersteuning krijgen. Los van dat het veel tijd kost om zelf te ontwikkelen omdat je het niet dagdagelijks doet, heb je vaak ook wat code kennis nodig. Ook moet je je realiseren dat als je eenmaal een automatisering hebt gebouwd en geïmplementeerd, deze ook gemonitord moet worden en af en toe aangepast als een onderliggende systeem een update heeft gehad.

Een alternatief is dan ook om de bouwwerkzaamheden, of het gehele automatiseringstraject, uit te besteden.

Wat is het voordeel van Power Automate ten opzichte van andere RPA software pakketten? 

Dit is enerzijds een technisch en anderzijds een kostenverhaal. Bij VionA werken we met twee softwarepakketten voor RPA. Het ene is Power Automate, het andere Robocorp. De keuze voor welk pakket we gebruiken bij een klant hangt af van de systemen die in het proces zitten. Robocorp is kostentechnisch interessanter en voor automatiseren van SaaS pakketten ook technisch vaak de beste oplossing, maar zodra een lokaal softwarepakket onderdeel is van het proces kan Robocorp hier moeilijker mee om. Power automate is technisch juist wel goed in staat lokale pakketten mee te nemen in een automatisering, maar is wat duurder dan Robocorp. Ten opzichte van de markleider UiPath is Power Automate dan weer juist interessant qua kosten, terwijl het technisch gezien niet veel meer onder hoeft te doen. Hierdoor is het een ideale oplossing voor veel MKB bedrijven.

Automatiseren met Power Automate als een dienst

VionA heeft de techniek en kennis in huis om je volledige automatisering als een dienst te leveren, al dan niet met Power Automate. We kunnen hierin volledig ontzorgen vanaf het zoeken naar automatiserings potentie binnen je organisatie, tot het permanent monitoren van de door ons gebouwde oplossingen en alles ertussen. Naast RPA omvat dit ook bijvoorbeeld het adviseren in je processen, bouwen van formulieren en oplossingen om je proces beter te laten verlopen en trainingen. Je vind hier meer over deze aanpak. Kijk verder op onze site voor alle mogelijkheden en inspiratie voor mogelijk interessante processen.