15/11/2023

Arbeidsproductiviteits crisis?

Nederland bevindt zich in een arbeidsproductiviteits crisis. Meer mensen werken in deeltijd dan ooit tevoren, terwijl er ondertussen miljoenen Nederlanders met een burn-out te maken krijgen. Dat alles terwijl bedrijven met de dag digitaler worden, maar niet voldoende automatiseren. Iemand die onderzoek doet naar arbeidsproductiviteit, de oorzaken van burn-outs en het gebrek aan werkgeluk is Martijn Aslander. In deze blog gaan we verder in op de link tussen deze problematiek en automatiseren als oplossing.

Hedendaagse oudheid

Volgens Martijn zijn veel bedrijven tegenwoordig ingericht aan de hand van standaarden en maatstaven die in de jaren 70 zijn bedacht. En de manier waarop de waarde van onze arbeid wordt gemeten, stamt nog uit de tijd van de industriële revolutie. Het idee dat mensen op basis van uurtarieven, salarissen en productiviteit worden beloond is volgens hem niet alleen ouderwets maar ook niet passend met de menselijke natuur. Wat ook niet helpt is dat veel bedrijven hun werknemers verplichten met maar één vorm van software te werken. Zo koopt je baas een Microsoft Office pakket voor elke werknemer zodat iedereen in hetzelfde formaat bestanden kan aanleveren. Heel handig voor de administratie, maar moordend voor de creativiteit van je personeel. De ironie zit erin dat veel bedrijven enorm vooruitstrevend zijn op het gebied van digitalisering, terwijl ze vastgrijpen aan ouderwetse begrippen.

Waar gaat het fout?

Lage arbeidsproductiviteit, burn-outs en frictie op het werk zijn allemaal symptomen van een veel groter probleem. Dus waar gaan veel bedrijven dan nu de mist in? Digitale fitheid is volgens Martijn een van de hoofdfactoren. Digitale fitheid omvat eigenlijk alles wat te maken heeft met een computer, denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office vaardigheden maar ook aan kennis over een computer zelf. Volgens Martijn is het overgrote deel van de 5 miljoen Nederlanders die achter een computer werkt niet digitaal fit. En hoewel dit een probleem is, hoeft het niet zo te zijn. Martijn legt namelijk uit dat de meeste mensen, van die 5 miljoen, worden ingehuurd om na te denken. Na te denken over problemen, processen of klanten. En om na te denken moet iemand zich kunnen focussen, iets wat in ideale omstandigheden maximaal 5 uur per dag effectief gedaan kan worden. Het is dan enorm zonde als je een groot deel van je tijd kwijt bent omdat je taken op een computer moet uitvoeren die helemaal niet hoeven, of die volledig automatisch kunnen. Martijn benadrukt ook dat mensen met een ‘vol hoofd’ zich niet effectief kunnen focussen op of kunnen nadenken over de problemen waar ze mee bezig zijn. Het is dan ook vrij logisch dat mensen gefrustreerd raken, niet productief meer kunnen zijn of tegen een burn-out aanlopen. Allemaal omdat we bezig zijn met werk dat een robot beter kan, in een omgeving waar we niet thuishoren. 

De impact 

Nu vraag je je misschien af wat de exacte impact is van al die frictie, burn-outs en de zogenaamde digitale fitheid. Hoe erg kan het nu zijn als iemand niet bekwaam is met zijn of haar computer, of een vol hoofd heeft van een hele dag e-mails versturen? Best erg, blijkbaar. Martijn legt de cijfers tijdens de uitzending haarfijn uit, en schrik niet, maar het blijkt dat een gemiddelde kantoorwerker tussen de 40 en 400 uur per jaar kwijt kan zijn doordat hij of zij niet de nodige vaardigheden beschikt over een computer. Ook blijkt zo uit onderzoek van Microsoft dat men gemiddeld 240 uur per jaar kwijt is aan het zoeken naar informatie die ze niet snel gevonden krijgen. Daarnaast is men gemiddeld 40 dagen per jaar kwijt om te compenseren voor dingen die vergeten zijn, simpelweg omdat de gemiddelde persoon té veel informatie binnenkrijgt op een dag. Verder legt hij nog uit dat het behalen van een typecursus, of algemene vaardigheid met een computer, honderden uren weer kan schelen. Maar niet de oplossing is voor de kern van het probleem. En hoe dan ook blijft er enorm veel werk over dat volgens Martijn simpelweg niet hoeft, maar toch gedaan wordt. 

Het komt er dus eigenlijk op neer dat veel bedrijven, per jaar, honderden uren verspillen per persoon. Honderden uren waarvoor betaald wordt, die frustratie opleveren en die elders veel beter gespendeerd kunnen worden. Nu is alleen de vraag nog, hoe los je dit op?

De weg naar vrijheid

Binnen een organisatie kun je natuurlijk veel dingen aanpassen om beter te worden. Zo zijn er cursussen die de digitale vaardigheid van mensen enorm kunnen verhogen, en zijn er programma’s die een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Martijn zelf biedt ook de mogelijkheid om kosteloos meer te leren en meer digitaal fit te worden. Op zijn website https://www.digitalefitheid.nl/ kun je zelf aan je eigen digitale fitheid werken. En hoewel het belangrijk is dat je zelf digitaal fit bent, is het belangrijk om te weten dat dit niet de enige manier is. 

VionA helpt bedrijven namelijk om onnodig administratief computerwerk te elimineren met slimme automatiseringen. Hierdoor speel je vanzelf weer tijd vrij bij jezelf en je collega’s, wat de werkdruk weer verlaagt en het werkgeluk verhoogt. Door de revolutionaire gen-2 RPA technologie is dit nu bereikbaar voor veel bedrijven. Weten of dit ook voor jouw organisatie interessant is? Neem dan contact met ons op.