16/10/2023
Automatiseren met RAP subsidie
Nee, dit is geen typfout, we bedoelen wel degelijk RAP i.p.v. RPA deze keer. Er heerst al jaren een krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, en veel bedrijven in bijna elke sector hebben hiermee te maken. Medewerkers behouden is nog nooit zo belangrijk geweest, immers is het vinden van een vervanger ook nog nooit zo lastig geweest. Gelukkig springt de regio Rijnmond te hulp door het oprichten van het ‘Rijnmonds arbeidsmarkt perspectieffonds’ (RAP). Dat is een hele mond vol, maar wat het nu inhoudt en wat het voor jou kan betekenen leggen we haarfijn uit.
Regio Rijnmond schiet te hulp
De regio Rijnmond schiet lokale bedrijven en ondernemers te hulp met haar RAP initiatief. Het voornaamste doel van het RAP is het stimuleren van goede ideeën en het personeelstekort te reduceren in de arbeidsregio Rijnmond. Daarnaast focust het RAP zich enkel op een aantal cruciale sectoren en enkele vormen van economische transities. De subsidie zelf is een vorm van cofinanciering, tot een maximum van 50 procent van de desbetreffende investering.
Focus op cruciale sectoren
Volgens de site van het werkgeversservicepunt van Rijnmond focust het RAP zich op de cruciale sectoren. Deze zijn :
- het openbaar vervoer
- de zorg
- de kinderopvang
- het onderwijs
- de bouw en techniek
- de veiligheidsketen
- de haven en logistiek
Mocht je jezelf bevinden in een van deze sectoren, dan kan je hoe dan ook aanspraak maken op de subsidie.
Is dit niet het geval dan hoef je de hoop nog niet op te geven. Het RAP is namelijk ook bedoeld voor algemene economische transities. Volgens de website van de regio Rijnmond doelen ze specifiek op de volgende drie soorten transities:
- de digitalisering transitie
- de energietransitie
- de transitie naar een circulaire economie
Dus ben je onderdeel van een bedrijf dat niet in een cruciale sector zit, maar wel bezig is met een van de bovenstaande economische transities én bevindt je zich in de regio Rijnmond? Dan maak je nog steeds kans op subsidie.
Hoe werkt het?
Voor de aanvragen geldt dat voor het project een investering minimaal 20 duizend en maximaal 500 duizend euro moet bedragen.
Voor aanmelden moet je snel zijn, er zijn namelijk maar een paar momenten per jaar dat je je kunt aanmelden voor het RAP. De eerste openstelling begint op 4 oktober 2023 en eindigt op 31 oktober 2023. Voordat je je kan aanmelden is het belangrijk dat je nog goed doorneemt wat de exacte voorwaarden zijn vanuit de regio Rijnmond. Op de site staat onder ‘Aanvraag’ alle exacte informatie en een stapsgewijze uitleg over hoe je je kunt aanmelden.
Gebruik de subsidie om te digitaliseren met VionA
Bij VionA zijn wij elke dag bezig met bedrijven te helpen in hun digitale transitie. Hierdoor komt een digitaliserings- en automatiseringsproject met VionA in aanmerking voor de subsidie van het RAP.
De terugverdientijd van een automatisering bij VionA ligt normaal gesproken rond de zes maanden, met subsidie zou dit betekenen dat je de investering in drie maanden terug zou verdienen.
Met de ondergrens van 20 duizend euro in het achterhoofd is de volgende aanpak het meest logisch. VionA voert een bedrijfsscan uit waarbij alle processen worden geanalyseerd. Hierbij wordt alle digitaliserings- en automatiseringspotentieel in kaart gebracht. Hieruit kunnen prioriteiten gesteld worden aan de processen die je graag wilt laten digitaliseren of automatiseren. Door vast te leggen welke processen in 2024 aangepakt gaan worden kan je een pakket samenstellen van meer dan 20 duizend euro en aanspraak maken op de 50% subsidie op de gemaakte kosten. De terugverdientijd van een automatisering bij VionA ligt normaal gesproken rond de zes maanden, met subsidie zou dit betekenen dat je de investering in drie maanden terug zou verdienen.
Sam staat voor je klaar om verdere vragen te beantwoorden en de bedrijfsscan in te plannen.