16/4/2024

AI Acties

In voorgaande blogs is het onderwerp AI al vaker aan bod gekomen als tool dat goed informatie kan analyseren en inzichten kan genereren. Maar wat als AI niet alleen kan denken, maar ook kan doen? Onze partner Robocorp heeft hier nu een eerste stap in geïntroduceerd met AI Actions.

AI tot nu toe

Generative AI richt zich voornamelijk op het ophalen en begrijpen van informatie en helpt bij taken zoals coderen, marketing en verkoop. Echter, het potentieel ervan strekt zich uit voorbij alleen het genereren en analyseren van gegevens. De toekomst van AI ligt in zijn vermogen om te interageren met echte systemen. Terwijl we bekend zijn met AI-toepassingen zoals ChatGPT, die Python-interpreters of Google-zoekopdrachten gebruiken, is de volgende stap om AI te integreren in bedrijfssystemen, waardoor het niet alleen instructies kan geven maar ook taken namens gebruikers kan voltooien.

AI-acties: de kloof dichten in bedrijfssystemen

Om AI veilig en effectief in bedrijfsomgevingen te brengen, heeft Robocorp iets nieuws bedacht, AI Actions. AI Actions bestaan uit oplossingen, workflows en automatiseringen die veilig kunnen worden blootgesteld aan AI-apps of agents. Deze acties worden gedefinieerd door hun invoer en uitvoer, beschreven in natuurlijke taal, waardoor AI-apps ze kunnen begrijpen en gebruiken. Acties zijn vooraf gedefinieerde codefragmenten die worden uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving, uitgerust met toegangsrechten, audittrails en noodzakelijke controles.

Hoewel acties overeenkomsten vertonen met tools en functieaanroepen in frameworks zoals Langchain, Llamaindex en Microsoft Copilot Studio, bieden ze extra voordelen. Acties kunnen strikte gebruikersgoedkeuring afdwingen vóór uitvoering en werken binnen een omgeving die gescheiden is van de AI-app, waardoor alle vereiste controles, authenticatie en toegangsrechten aanwezig zijn. Acties kunnen variëren van eenvoudige taken zoals het ophalen van gegevens via een API tot complexe bewerkingen zoals het aanmaken van een nieuwe inkooporder in SAP.

De voordelen en open-source benadering

Het gebruik van vooraf gedefinieerde AI-acties in plaats van code on-the-fly genereren heeft een aantal voordelen, waaronder:

  • Het waarborgen van de nauwkeurigheid van de resultaten
  • Het begrijpen en strikt handhaven van het gewenste gedrag
  • Het hergebruiken van acties over meerdere AI-apps
  • Het afdwingen van menselijke validatie
  • Het beheren van authenticatie voor systemen van derden
  • Het bereiken van snelle en schaalbare prestaties
  • Het bieden van zichtbaarheid voor acties

Deze aanpak adresseert ook de behoeften van besluitvormers in het bedrijfsleven die het belang benadrukken van een robuuste AI-integratie in hun systemen. Om innovatie en samenwerking te bevorderen, heeft Robocorp hun AI-Actions open-source gemaakt en nodigen ze ontwikkelaars uit om bij te dragen en de mogelijkheden ervan uit te breiden.

Samenvattend vertegenwoordigen AI-acties een significante stap voorwaarts in de evolutie van AI, en bieden ze een gecontroleerde en efficiënte manier om AI te integreren in bedrijfssystemen. Wil je deze mogelijkheden ontdekken voor jouw organisatie, neem dan contact met ons op.