31/10/2022

Waarom een RPA robot je baan nog leuker maakt

Misschien wel de belangrijkste reden om met RPA robots te werken binnen je organisatie, het maakt het werk van jou en je collega's nog leuker! Weten hoe? Lees hier verder.

Waarom zijn mensen bang voor (RPA) robots? Laten we voorop stellen dat alle verandering eng is. Maar de angst voor robots lijkt vaak wat verder te gaan, zelfs bij softwarerobots, die fysiek onmogelijk kwaad kunnen doen. 

De meest voorkomende opmerking is natuurlijk “Heb ik dan nog wel een baan”. Het antwoord hierop is eenvoudig, namelijk ja. Hoewel RPA robots steeds slimmer worden, al helemaal in combinatie met AI, zijn er veel taken waar de mens van onschatbare waarde blijft.

Minder saaie taken

Zoals benoemd zijn de taken waar RPA robots duurzaam in te zetten zijn beperkt. Er moet namelijk voldoende volume in een taak omgaan en daarnaast moet het proces een logisch pad volgen. Dit betekent dat de taken die elke keer hetzelfde zijn het makkelijkst geautomatiseerd kunnen worden, ofwel de saaie klusjes. Het is een heerlijk gevoel dat deze taken continu snel en foutloos opgepakt worden zonder dat je ze zelf hoeft te doen.

Haalt stressvolle pieken weg

Meestal zijn de taken die door de robot worden uitgevoerd ook nog eens taken waar een bepaalde tijdsdruk achter zit. Gegevens moeten op tijd in het systeem staan om verwerkt te worden. Klanten moeten op tijd worden geïnformeerd om klachten te voorkomen, etc. Dit zijn de taken waardoor je vaak alsnog moet overwerken of je pauze voor overslaat. Dat is dus niet meer nodig! Robots kunnen onbeperkt opschalen en dag en nacht werken om het werk af te ronden.

Een robot maakt de mens meer mens

Fijn, je bent de saaie taken uit je werkpakket, die ook nog een stress kunnen opleveren, kwijt. Wat er overblijft zijn meestal de taken die meer creativiteit en sociale vaardigheden vergen. Goede communicatie met klanten en collega’s, werken aan het verbeteren van de afdeling en het bedrijf. Dit geeft je een voldaan gevoel, en… dat had een robot nooit gekund! Daarnaast zijn dit de zaken die ook gezien worden door collega’s, omdat dit echt impact maakt op de organisatie.

"Ik kan niet geloven dat we dit met de hand deden!"

Conclusie

Eigenlijk is een RPA robot je ideale collega! Terwijl jij je bezig houdt met de leuke aspecten van je baan, werkt de robot snel en foutloos al het saaie werk weg. Onze ervaring is dan ook dat klanten eigenlijk altijd blij zijn als er weer een proces wordt opgepakt door de robot. Een van deze klanten verwoordde het mooi nadat de robot een paar weken draaide. Ze zei: “Ik kan niet geloven dat we dit met de hand deden!”.

Automatiseren met RPA robots van VionA

VionA biedt automatiseringsoplossingen aan als een dienst. Daardoor hoef je niet te investeren in software en de specifieke kennis die hiervoor nodig. Hiervoor gebruikt zij onder voornamelijk RPA technologie. Dit doet zij al voor meerdere organisaties in diverse industrieën, waardoor zij een goed beeld heeft van de vraagstukken die er liggen en waar de grootste besparingen en voordelen voor de organisatie gevonden kunnen worden.