Wat is RPA?

in 2 minuten en 21 seconden. Precies.

Wat betekent RPA?

RPA is de afkorting voor de term Robotic Process Automation. Het is geen merknaam, maar een verzamelnaam voor de technologie van het automatiseren van administratieve processen door middel van digitale 'robots'.

Wat is Robotic Process Automation dan?

Robotic process Automation, of kortweg RPA, is een toepassing van technologie, die gebruik maakt van logica en gestructureerde input, gericht op het automatiseren van administratieve bedrijfsprocessen. Met behulp van RPA-tools kan een bedrijf software of een 'robot' configureren om toepassingen vast te leggen en te interpreteren voor het verwerken van een transactie, het manipuleren van gegevens, het activeren van reacties en het communiceren met andere digitale systemen of gebruikers. RPA-scenario's variëren van zoiets eenvoudigs als het genereren van een automatisch antwoord op een e-mail tot het inzetten van duizenden bots, elk geprogrammeerd om taken in een bedrijfssysteem te automatiseren.

Is RPA een nieuwe technologie?

De term RPA werd in 2012 bedacht door Phil Fersht, oprichter en hoofdanalist bij HFS Research. De technologie ploeterde voort tot ongeveer 2018 toen het in populariteit explodeerde toen bedrijven digitale transformatie ondernamen en de RPA-platform mogelijkheden verbeterden. Echter bleef dit de afgelopen jaren alleen rendabel voor grote multinationals. Hier komt nu door bedrijven als VionA die RPA als een dienst aanbieden verandering in.

voordelen van RPA met VionA

Wat zijn de voordelen van RPA?

RPA biedt organisaties de mogelijkheid om personeelskosten en menselijke fouten te verminderen. Daarnaast zijn RPA robots goedkoper en sneller te implementeren dan zware koppelingen tussen systemen. Klik hier voor alle voordelen van RPA of vraag een RPA Bedrijfscan aan.

Wat zijn de nadelen van RPA?

RPA is niet een wondermiddel dat voor elke situatie de beste oplossing is. Er zijn situaties waar andere vormen van automatisering zich beter voor lenen. Zo is bijvoorbeeld voor het synchroniseren van grote hoeveelheden data tussen twee databases, waar tussentijds geen handelingen mee moeten gebeuren, een EDI verbinding sneller en stabieler. Ook processen die vaak veranderen zijn minder geschikt omdat de robot dan ook aangepast moet worden.

VionA kan jou helpen om te bepalen welke processen geschikt zijn voor RPA. Neem hiervoor contact met ons op, of plan gelijk een afspraak in.

Veelgestelde vragen over RPA

Mooi! je weet nu wat RPA is! Toch zijn er nog meer vragen die we vaak krijgen. Deze vind je hier. Heb je toch nog een andere vraag, of wil je graag verder praten over de mogelijkheden van RPA? Neem dan contact met VionA op! Je bent ook altijd welkom op ons kantoor in Rotterdam.

Is RPA hetzelfde als AI?

Nee, RPA en Artificial Intelligence (AI) zijn twee verschillende technologieën. RPA is ontwikkeld om repeterende administratieve processen te automatiseren in interactie met mensen (Beheerde automatisering). AI is ontwikkeld om de menselijke arbeid zelf te automatiseren en overbodig te maken (onbeheerde automatisering). Daarnaast werkt RPA met een gestructureerde logica om een proces te doorlopen wordt bij AI ongestructureerde gegevens gebruikt en creëert de AI zijn eigen logica. Tot slot is RPA een laagdrempelige oplossing, waarbij AI complex is en grotere investeringen vraagt.

Wel passen we nu ook AI toe in combinatie met robots om ook niet gestructureerde data te kunnen automatiseren. Je kan hierbij denken aan het uitlezen van facturen of brieven van overheidsinstellingen.

Kan ik zelf aan de slag met RPA?

Ja zeker! Je kan zelf een licentie nemen op een RPA software pakket en zelf robots configureren. Echter is dit niet eenvoudig en vergt het een brede kennis van processen, systemen en in mindere mate ook programmeren. Hierdoor was RPA lange tijd vooral voor grote multinationals interessant. Bedrijven als VionA bieden het inrichten en onderhouden van RPA robots als een dienst aan waardoor deze kennis niet intern opgebouwd hoeft te worden. Lees hier hoe VionA dit aanpakt. Wil je toch graag zelf aan de slag, helpen we je ook graag op weg. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Wat doet een RPA consultant?

Een RPA consultant zorgt ervoor dat de processen die geautomatiseerd worden helemaal duidelijk zijn en in detail in kaart worden gebracht zodat de RPA robot geconfigureerd kan worden. Hierbij kijkt deze ook of het proces logisch verloopt. Waar nodig wordt in overleg het proces eerst nog aangepast zodat deze beter loopt. Daarna zorgt de RPA consultant ervoor dat de robot goed gebouwd is en netjes wordt opgeleverd. Wil je weten hoe een VionA proces consultant dit precies doet? Klik dan hier.

Is RPA ook geschikt voor het MKB?

Hoe meer tijd er aan een proces gewerkt wordt, hoe meer RPA oplevert. Tot voor kort waren de investeringen dusdanig hoog dat RPA voor veel MKB bedrijven onbereikbaar was. Echter zijn er nu nieuwe robots op de markt en bedrijven als VionA die RPA als een dienst aanbieden waardoor het ook voor het MKB al snel de moeite is om met RPA aan de slag te gaan.

Wat kost RPA?

De betere vraag hier is wat het oplevert! Dit hangt volledig af van hoe groot en complex het proces is wat je wilt automatiseren. Om een indicatie te geven hebben we een tool om de potentiële besparing zelf te berekenen. Bij VionA geloven we erin dat een robot zichzelf minimaal 2x moet terug verdienen, elke maand weer. Daarom maken we ook vooraf een businesscase die laat zien hoeveel je kunt besparen door het toepassen van RPA.