24/5/2023

AI en RPA, een gouden combinatie

Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn, AI is momenteel hét onderwerp van gesprek. De razendsnelle ontwikkeling van deze technologie werpt op allerlei vlakken al zijn vruchten af en ook voor ons biedt dit veel nieuwe mogelijkheden. Recentelijk hebben we voor het eerst AI toegepast in een RPA robot die in productie draait en we zijn onder de indruk van de mate van nauwkeurigheid die nu al hiermee behaald kan worden. De invloed van AI zal alleen maar groter worden, zo is de algemene tendens, dus delen we graag onze visie hierover.

Huidige toepassing AI in RPA robots

Zoals gezegd hebben we voor het eerst AI toegepast in een RPA robot, specifiek voor het herkennen en opslaan van bepaalde gegevens uit aangeleverde documenten. Deze gegevens gebruiken we vervolgens als input voor de robot. Zonder AI zouden we hiervoor een bewerkelijk script moeten schrijven en exact moeten aangeven waar in de tekst de benodigde informatie zich bevindt. Met rond de 40 variabelen is dit tijdrovend en onderhoudsgevoelig. 

De soms grote verschillen in structuur tussen verschillende documenten maken dit proces niet makkelijker. Door middel van AI kunnen we, na een aantal trainingsdocumenten te hebben aangeleverd en verwerkt, nieuwe documenten aanleveren en wordt de locatie van de gevraagde informatie automatisch herkend. Het mooiste aan deze technologie is dat het zichzelf continu verbetert. We zien dat met een klein aantal trainingsdocumenten de nauwkeurigheid al vrijwel perfect is, dus je kunt je voorstellen dat dit proces zo efficiënt werkt dat het al snel niks meer te wensen overlaat. We zijn hier zeer enthousiast over en denken al na over andere mogelijkheden om processen nog beter te maken met behulp van AI.

Andere mogelijkheden toepassing AI

Een algemenere mogelijke toepassing van AI waar we enthousiast over zijn, is de mogelijkheid om de technologie stelselmatig toe te passen voor een klant die het graag wil implementeren in een bepaald proces. Je kunt hierbij denken aan het automatisch genereren van teksten die normaal gesproken handmatig geschreven worden. Dit is handmatig logischerwijs een bewerkelijk proces, dus kan dit potentieel veel tijd (en kosten) besparen. Concreet zouden dan in dit voorbeeld bepaalde sleutelwoorden aangeleverd kunnen worden, met een aantal voorbeelden van hoe de tekst eruit hoort te zien. Zo kan AI een nieuwe tekst genereren met de gewenste structuur met daarin de sleutelwoorden verwerkt. Je kunt dit natuurlijk zelf aan een AI dienst aanbieden, maar dan blijft het stukje handmatigheid in de vorm van knippen en plakken nog steeds in het proces zitten. We kunnen dit volledig automatiseren, ook als onderdeel van een groter RPA proces. Dit voorbeeld is slechts een van de vele denkbare toepassingen van AI in combinatie met RPA.

AI en VionA

Vanzelfsprekend houden we bij VionA de ontwikkelingen omtrent AI nauwlettend en met grote interesse in de gaten. Mocht je AI willen gaan toepassen maar weet je nog niet precies hoe of heb je op een andere manier hulp hierbij nodig, schroom dan vooral niet om met ons in contact te komen. We beantwoorden graag je vragen, bespreken je mogelijke twijfels en bekijken of de toepassing voor jouw organisatie productief kan zijn.